Projecten

Deze pagina is is een korte samenvatting van een aantal projecten waar ik bij betrokken (geweest) ben.

ROBOTKAMP

DOWNLOAD presentatie vergadering Robotkamp van 7 december 2016 in Schoten

 

Omschrijving

Reeds sinds 2009 organiseren we met 2 leerkrachten (Jan Oostvogels en Bart Huyskens) ons jaarlijkse robotkamp voor 12 jarigen. We willen deze leerlingen zo op een positieve manier kennis laten maken met de sterke technische richtingen van het technisch onderwijs.

30 leerlingen maken gedurende 2 dagen begin juli in een technische school (SJI Schoten) kennis met 3D Mechanisch Tekenen, Elektronica, Solderen, Programmeren, CNC machines en Robota Sensoren en Actuatoren. Ze beginnen van nul en op het einde nemen ze een volledig werkende robot-racewagen mee naar huis.

De hoofdsponsor is FTMA, maar we krijgen ook steun van RTC-Antwerpen, Solidworks, TOTAL

info

JanOostvogels – barthuyskens@e2cre8.be 

inschrijving kan enkel op onze opendeurdag van SJI Schoten (www.sjs.be)

De voorwaarden om in te schrijven zijn: Je zit nu in het 6e leerjaar en gaat volgend schooljaar naar het 1e middelbaar (niet 1B!) en je hebt een uitgesproken interesse in computers en techniek.

 


FORMULA FLOWCODE

FFB Omschrijving

Deze “Formula Flowcode Buggy” is in 2006 ontworpen in opdracht van MatrixMultimedia. Dit ‘low cost’ robot platform bevat heel wat leuke sensoren en actuatoren en vormt zo een uitdagend platform om de eerste stappen te zetten in de leuke wereld van elektronica, microcontrollers en ICT.

In 2016 werd de Formula Flowcode buggy vervangen door de Formula Allcode Buggy.

 info

Aankoop: via E2CRE8.BE (met rechtstreekse support) of via Elektor

Cursusmateriaal: Videolessen deel 1 (NL) – e2cre8 , Boek Formula Flowcode robot (NL) Elektor , Website matrixmultimedia (EN)

Ondertussen is de FFB uit productie genomen en werd deze vervangen door de Formula Allcode die eveneens te koop is via e2cre8.

 


ELEKTOR PROTON ROBOT

Omschrijving

Deze robot werd in 2010 ontworpen voor Elektor

Dit is een uitdagend en uitbreidbaar robot-platform, boordevol high Tech sensoren en actuatoren. Je hebt de keuze tussen een PIC en een AVR of éénder welke andere microcontroller om de Proton te programmeren.

info

Aankoop: http://www.elektor.nl/proton

Lesmateriaal: download hier de PROGRAMMING MANUAL met alle schema’s, uitleg sensoren en demo programs

DEMO PROGRAMS in Flowcode for PIC

DEMO PROGRAMS in Flowcode for AVR

DEMO PROGRAMS in C for PIC

DEMO PROGRAMS in C for AVR

 


 

RobuRobot

 

Omschrijving In 2009 hebben we (Jan Oostvogels en Bart Huyskens) voor RTC Antwerpen 10 robots ontworpen om leerlingen op een uitdagend platform te trainen met microcontrollers, sensoren en actuatoren. De Robu-robot is uitgerust met 3 microcontrollers die met elkaar communiceren via CAN-BUS. Deze robots zitten samen met een laptop in een koffer en waren t/m 2013 uitleenbaar via RTC-Antwerpen. Vanaf 2014 worden deze robots ingezet om technisch onderwijs te promoten.
info

Cursusmateriaal: Volledige programming manual in het Nederlands

Alle demoprogramma’s en extra info over ROBUROBOT (zip file)

info: RTC Antwerpen

 


 

Wapper – Technotrailer

E2cre8001 Omschrijving In 2009 kregen we van de provincie Antwerpen de vraag om mee te werken aan de ontwikkeling van de Techno-trailer. De Technotrailer is een grote trailer boordevol technologie proeven en standen die dagelijks naar een nieuwe lagere school gaat om technisch onderwijs te promoten. Wij hebben voor de technotrailer de Wapper stand gebouwd waar onze Wapper robot in combinatie met een videofilm deze 12-jarige jonge leerlingen warm maakt voor een studie en of job in de elektronica of ICT.
info reservatie techno trailer: http://www.provant.be/leren/onderwijsondersteuni/           E2cre8006

 


 

 

DSP Digital Signal Processing zonder wiskunde…

E2cre8013 Omschrijving

Doel: leerlingen TSO op een praktische manier kennis laten maken met real time Digital Signal Processing zonder gebruik te maken van wiskunde! Leerlingen zijn nadien in staat om zelf digitale filters te ontwerpen rond een 16bit DSPIC microcontroller.

Dit lessenpakket (Hardware, Software, Cursus, Demoprogramma’s) werd ontworpen voor RTC Antwerpen. In 2012 kregen de leerkrachten van de Antwerpse scholen hiervoor een tweedaagse opleiding.

info

 

Na registratie bij RTC Antwerpen kan u deze software geheel gratis downloaden. Download DSP Cursus RTC hier.

De hardware kan eventueel bekomen worden via E2CRE8

 


 

Schuifmaten simulator

Omschrijving

 

Gratis software om automatisch oefeningen te maken op schuifmaten en eindmaten.

Deze software is in 2005 voornamelijk gemaakt door 2 toenmalige studenten van 5IW (Tom en Kristoff). Met slechts het ene uurtje Visual Basic 6 dat ze toen kregen hadden ze voldoende basis om tot dit resultaat te komen. We hebben hier toen ook de eerste prijs van de Digikids Award mee gewonnen. Gratis Microsoft licenties voor de hele school!

 

info

 

U kunt deze software geheel gratis downloaden via deze link.

 

 


 

PID en Proces simulator

 

Omschrijving

PID en proces simulator om hands-on te ervaren welke invloed de verschillende parameters van het proces en de regelaar op elkaar hebben in een gesloten regelkring.

Deze software werd in 2006 geschreven – samen met 3 toenmalige studenten van 6IW (Kristoff Foncke, Tom Wuyts en Bart Rawoe) als aanvulling bij het boek ‘Meet en Regeltechniek’ – Automatisatie deel 2 – uitgegeven bij Wolters Plantyn.

info  U kunt deze software en alle bronbestanden (VB6) geheel gratis downloaden na registratie bij RTC-Antwerpen. Download PID Software

 


 

Boek Meet en Regeltechniek

E2cre8021 Omschrijving

Boek 236 pagina’s – ISBN 90 301 8370 5 – 2005 – auteur: Bart Huyskens

Onderwerpen: Algemene begrippen i.v.m. regelkringen, Temperatuurmeting, Drukmeting, Niveaumeting, Debietmeting, Planlezen, Soorten processen, PID regelaars, Fuzzy Regelaars, Afregelen PID, Speciale regelkringen

info U kunt dit boek aankopen via Wolters Plantyn

 


 

 

 

Boek Formula Flowcode Robot

FFRB Omschrijving

 

Boek 98 pagina’s – ISBN 978 90 5381 220 4 – 2007

Dit Nederlandstalige boek begeleidt u stap voor stap bij de werking en programmeren van alle actuatoren en sensoren van de Formula Flowcode Buggy.

 

info

 

U kunt dit boek aankopen via Elektor

 


 

 

An introduction to microcontroller programming

E2cre8020 Omschrijving

Dit is een screenbased opleidings-cursus over microcontrollers en Flowcode die we in 2006 ontworpen hebben voor en in samenwerking met Matrixmultimedia.

 

 

 

info Ondertussen is dit een online cursus geworden met de naam: “Flowcode beginners course

 

Warning: Division by zero in /customers/1/8/4/e2cre8.be/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 1457